Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фона на финансовите трусове на Острова Тръс брани бюджета

Край Bank of England, Лондон, 29 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Лиз Тръс защити решението на правителството за бюджет, който се основава на съкращаване на данъците и допълнителни правителствени заеми – ход, който предизвика трусове по валутните пазари и доведе до намесата на Английската централна банка (АЦБ, Bank of England/Банк ъф Инглънд), за да успокои пазарите и инвеститорите.

Лиз Тръс се появи за първи път публично, откакто в петък министърът на финансите Куази Куартенг представи бюджета в парламента. В серия от интервюта за много локални радиостанции на Би Би Си, премиерът настоя, че "решителните мерки на правителството в икономическата му политика ще помогнат на Великобритания да върви напред":

"Моята позиция е, че ние трябва да вземем решителни мерки да помогнем на хората тази и следващата зима. Разбирам, че семействата изпитват трудности с енергийните сметки и ние трябва да вземем спешни мерки нашата икономика да бележи растеж и да се справим с инфлацията. Разбира се, това изисква спорни и трудни решения".

Интервютата на Тръс не промениха с нищо обстановката. Паундът продължава да е слаб на валутните борси. Кредиторите почти престанаха да предлагат ипотечни продукти. А ако вчера не се бе намесила Английската централна банка с изкупуване на дългосрочни държавни облигации, пенсионните фондове щяха да обявят несъстоятелност.

Междувременно бившият управител на АЦБ Марк Карни заяви, че с действията си правителството подкопава усилията на банката. Министърът на финансите в сянка от Лейбъристката партия Рейчъл Рийвс дори заяви, че след интервютата на Лиз Тръс е още по-лошо, защото тя не е успяла да отговори на въпросите за пенсиите и ипотеките.

Рийвс отново призова колегите си депутати от управляващата Консервативна партия да се присъединят към искането на лейбъристите незабавно да бъде свикан парламента, заради кризата. Макар и много от торите да не харесват бюджета обаче все още не е ясно дали са готови да тръгнат на бунт срещу премиера.

Те изглежда са по-склонни да изчакат повече подробности за плановете на правителството, които ще бъдат изложени на 23 ноември. Бившият финансов министър Кен Кларк обаче смята, че ако паундът "потъне" още повече, правителството ще трябва да се откаже от някои от мерките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна