Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВФ: Светът е изправен пред най-големия продоволствен шок от повече от десетилетие

Международен валутен фонд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сега светът е изправен пред продоволствена криза, поне толкова сериозна, колкото тази, която беше преживяна преди повече от десетилетие, като продоволствената несигурност ще се влоши, предупреди Международният валутен фонд, призовавайки за решителен и координиран подход, съобщава агенция Блумбърг.

Въпреки че цените на храните спаднаха през последните месеци, продоволствената несигурност вероятно ще се влоши поради множество фактори, включително затруднения в доставките, предизвикателства пред реколтата в Украйна и високи цени на торове и енергия, се казва в доклад на МВФ, публикуван в четвъртък. Тази хранителна криза е поне равна на кризата, наблюдавана през 2007-2008 г., която предизвика сериозен недостиг на храна и много смъртни случаи и доведе до социални и политически вълнения, се казва в доклада..

Четиридесет и осем страни са идентифицирани като най-засегнати от кризата поради значителния натиск върху платежния им баланс, острата продоволствена несигурност, а регионът Сахел и други части на Субсахарска Африка са изправени пред най-лоши перспективи. Освен мащаба на страданието, разходите за техните икономики се изчисляват на милиарди, посочи базираната във Вашингтон международна финансова организация.

"Комбинираните ефекти от увеличените цени на храните и енергията и ограниченията в предлагането не само понижават жизнения стандарт, но също така е вероятно ще увеличат бедността и ще понижат дългосрочния растеж, потенциално подхранвайки социални вълнения и широкомащабна миграция“, смята авторите на доклада на МВФ.

Силно несигурната перспектива, намаляващите запаси от храна и негативните перспективи за оризовите реколти също ще натежат на пазарите, посочват те. Това е в допълнение към климатичните сътресения, конфликтите и пандемията от Covid-19, които доведоха до нарастваща продоволствена несигурност през последните пет години.

В момента Фондът обмисля въвеждането на т. нар. "прозорец при продоволствен шок" (food-shock window). Новото финансов съоръжение за страни, засегнати от продоволствена криза, ще бъде достъпно 12 месеца след одобрението.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че "няма съмнение", че бордът на фонда скоро ще го одобри.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.