Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Намалената цена на газа за октомври пряко отразява включването в действие на Интерконектора

Антон Иванов
Снимка: Силвия Великова

"Много е трудно да се прогнозират цените на газа през зимата. Изключително много зависи от общата обстановка на пазарите в Европа. Прогнозната цена на газа за октомври отразява намалението на цените на пазарите в Европа след 15 септември, а също и влизането в действие на Интерконектора с Гърция. Т.е. ние вече усещаме един спад, тъй като намалението на цените в България е по-голямо от средното на европейските пазари, където е от порядъка на 30%, а в България е над 40% спадане на цената".

Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

По думите на Антонов има ефект от Интерконектора и доставките по него на газ от Азербайджан, но "те обхващат около 1/3 от необходимия ни природен газ при нормални условия".

В предаването "Нещо повече" енергийният експерт коментира пробивите в газопроводите "Северен поток" 1 и 2 и готовността на Европа да се справи без руски газ:

"След като "Газпром" издаде предупреждение, че ще спре доставките през Украйна, ще се окаже, че "Турски поток", т.нар. "Балкански поток", който минава през България ще е единствената тръба, по която се осъществява доставка на руски газ в някои европейски страни. ... Европа предприе много бързи мерки за осигуряване на инфраструктура за доставки на газ от трети страни - от САЩ, от Африка, от арабските страни. Европа демонстрира забележително преориентиране и възможност за намаляване на зависимостта от руски газ. Липсата на руски газ ще тежи и тази, и следващата зима, но предприетите стъпки ще намаляват бързо тази тежест и след 3 години ще разсъждаваме в съвсем друга пазарна среда".

Според Иванов общоевропейските решения са по-трудни и по-бавни за приложение, с по-ограничено въздействие:

"Зависи как всяка държава се организира на място. Общоевропейските решения обикновено водят до успокояване на пазарите".

Интервюто на Людмила Железова с Антон Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени