Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 до 5 октомври:

Фестивалът за съвременни изкуства "Вода" отново провокира в Бургас

В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария

| обновено на 01.10.22 в 14:05

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария. Локациите, където ще се случват фестивалните събития са Часовниковата кула на гарата, Холандския склад и Конгресния център. Там ще има експозиции с визуални и звукови инсталации и спектакли, съобщи създателят и организатор на „Вода“ Петя Стойкова:

"Фестивалът се провежда в специфична среда, като се стреми да трансформира забравени или неизползвани градски територии в пространства за изкуство и култура. Фестивалът представя творби от български и международни автори в областите: инсталация, визуални изкуства, танц/театър/пърформанс, музика и звуков дизайн, видео арт, произведения в гранични жанрове и други. Програмата включва творби, които изследват нови артистични измерения, предлагат иновативен подход или взаимодействие с аудиториите. Целта е да ориентираме и развием аудиторията за съвременни изкуства в Бургас! Искаме изкуството да е интересно, вълнуващо и да провокира любопитството към нови пространства!"   


Програмата е изпълнена с местни и чуждестранни артисти и ще предложи разнообразие от изкуство и артистични форми. Предвидени са редица визуални и звукови инсталации на творци като германеца Абел Корински и Орхан Aib Кавракоглу от Турция, британското студио Above & Beyond, унгарката Соня Доротя Колтаи, Übsmäöl от Германия, както и проекти на местни артисти като Мариана Сърбова, Симеон Стоилов, Мартиан Табаков, Десислава Ирослав – Петкова, Иво Бистрички, Симеон Шивачев, Стойко Даскалов и тандема Мара Ибришимова и Ирослав Петков. “Театър Трио” ще представят “Театър в кутия”, Derida – съвременен танц, Цветан Момчилов – музикален сет, “Театър на сетивата София” – театър на сетивния лабиринт, а Искра Проданова - интерактивен уъркшоп.

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ се реализира от Сдружение „ТАНЦ БГ“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд “Култура”, Община Бургас и Унгарски културен институт – София, със съдействието на национална компания “Железопътна инфраструктура” и БНР-Бургас.
Повече може да чуете в звуковия файл.
Повече за програмата на фестивала за съвременни изкуства "Вода" може да видите тук:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна