Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на енергетиката на ЕС търсят решение на високите енергийни цени в Общността

| обновено на 30.09.22 в 11:47
Снимка: Алами/Ройтерс

Очертава се сериозно разногласие между Съвета на ЕС и Европейската комисия по повод искането на 15 страни-членки, сред които и България, за налагане на таван на цените на едро на природния газ на днешното заседание на министрите на енергетиката в Брюксел. Пробив по въпроса не се очаква.

Вчера представител на Съвета на ЕС заяви, че това е много деликатен въпрос, тъй като такава мярка трябва да подобри пазара, а не да го изкриви.

Той добави, че тези 15 страни са много гласовити и усеща нервност в поведението им и макар те да се доближават до необходимото квалифицирано мнозинство, за да мине мярката, не е сигурно дали това ще стане.

Тази сутрин чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела каза, че тя не е предвидена за дебати, но очаква да бъде включена в дневния ред. Точно на обратната позиция е Комисията, която в разпространения вчера нон-пейпър открито предупреди срещу такива действия.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон отново заяви на влизане в Съвета, че трябва да се наложи таван на целия внос на газ от Русия, но за синьото гориво като цяло предупреди:

"Смятам, че ролята на Комисията е да анализира и обяснява какви са необходимите предварителни условия за този таван. Ние направихме това. Освен това, трябва да вземем предвид ситуацията с доставките. Така че ще обсъдим със страните-членки дали те са готови да увеличат усилията си за намаляване на потреблението, защото общият ценови таван със сигурност изисква таван на цените". 

Друга тема, която министрите ще дебатират, са течовете по "Северен поток" 1 и 2. България е представена от министъра на енергетиката Росен Христов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна