Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът, който асистира на Робърт Уилсън по света и у нас

Александър Аспарухов (вляво) с редиоекипа
Снимка: Радио София

На 22 години и вече асистент на световноизвестния театрален режисьор авангардист Робърт Уилсън!

Това не може да се опише по друг начин, освен като щастлива птичка, кацнала на рамото на българина Александър Аспарухов.

80-годишният американец е и дизайнер, художник, изпълнител и писател. Само през тази година е направил 17 изложби. Неговата версия на "Бурята" от Уилям Шекспир гледаме в Народния театър "Иван Вазов" от октомври 2021-ва.

Българският актьор работи с Уилсън (►) вече година, буквално по целия свят. Започнал е като преводач на неговия осветител. Преди това е учил в школата на Лий Страсбърг. Режисьорът го харесва как се справя и Аспарухов става "стейдж мениджър" и негов личен асистент.

Първо са посетили Париж, където Уилсън е поставил "Турандот" от Пучини. Последвали други места и театри - в Европа, Азия, Америка...

"Най-интересната дестинация предстои - Бали", отбеляза пред Радио София Александър Аспарухов. Там ще се подготвя представление, което не е играно до момента, основано на стара приказка.

На 2 октомври Алекс пътува до Литва -  за пореден проект с Робърт Уилсън. Следва Швейцария за изложба в нов Музей за визуални изкуства, звукова инсталация в Париж, Дубай...
Календарът е запълнен напред.

Пожелаваме успех на младия българин и очакваме моментът, когато опитът му ще бъде приложен по-широко у нас, за българските зрители.

Чуйте разговора на Кристиян Илиев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени