Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа

| обновено на 30.09.22 в 13:37
Снимка: БГНЕС

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа, договорени между Европейската комисия и президента на Азербайджан през юли тази година. Това ще даде възможност синьо гориво да стига по-бързо, евтино и сигурно до Централна, Западна и Южна Европа. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев след срещата му в София с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев.

Двамата президенти направиха преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и потвърдиха, че София и Баку ще продължат да развиват сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. Акцент в разговора беше енергетиката.

Илхам Алиев ще участва утре в церемонията по откриването на българо-гръцката газова връзка, която ще позволи страната ни да получава договорените 1 млрд. куб. м азерско синьо гориво. В Гърция вече е подписано разрешителното за експлоатация на участъка от интерконектора в отсечката от Комотини до границата с България. 

Интерконекторът ще промени енергийната карта на Европа и дава възможност за развитие на икономическото сътрудничество в региона, подчерта президентът Румен Радев. Той е запознал колегата си Илхам Алиев с постъпилото предложение на газовите оператори от 4 европейски държави.

"Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение и меморандум с ЕС през юли тази година г-н Алиев заедно с президента на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен в Баку.

Това, което се предлага, е нов подход – вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизацията на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор… да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан към Европа"

Утре идеята ще бъде обсъдена с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. България е готова да организира среща на високо ниво, за да съдейства за този проект.

Радев и Алиев са обсъдили и възможностите за допълнителни доставки на азерско синьо гориво за България и идеята големите български промишлени предприятия да получават природен газ директно от Азербайджан срещу сътрудничество с азерски компании.

"А в последствие, разбира се, заедно да излизат на трети пазари, заедно да споделят печалбата, като по този начин се спестяват огромни средства от транспорта, директно се спестява и време и се излиза директно на европейските пазари. Това ще доведе и до значително облекчаване на обществения доставчик "Булгаргаз", защото количествата газ, особено за тези големи консуматори да идват директно от "Азербайджан". Разбира се това ще се обсъди още в рамките на визитата на президента Алиев", каза Радев.

Президентът на Азербайджан посочи, че на срещата са били обсъдени възможностите за допълнителни доставки на азерски газ за България и за Европа.

"В настоящата ситуация трябва силно да засилим производството на газ и доставките за нашите партньори. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините страната ни се е доказала като надежден износител и доставчик на природен газ.".

По-рано днес Илхам Алиев бе посрещнат от българския държавен глава Румен Радев с официална церемония на площад "Свети Александър Невски".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.