Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За година 40 000 медсестри са напуснали британското национално здравеопазване

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Рекорден брой 40 000 медицински сестри са напуснали британското национално здравеопазване за последната година. Данните са на мозъчния тръст Nuffield и са публикувани от Би Би Си.

Една на всяка девет медицински сестри напуска, а още по-тревожното е, че често много от напускащите са висококвалифицирани с богат опит.

Въпреки опитите да се наемат все повече медицински сестри, заради дефицита, за последната година е отчетено, че има само 4000 повече новопостъпили, отколкото напуснали.

От министерството на здравеопазването обаче твърдят, че има напредък в справянето с проблема и че до края на работата на този парламент ще бъде постигната набелязаната цел за допълнително осигуряване на  50 000 медицински сестри.

От Nuffield смятат, че това е нереалистично. Били Палмър от мозъчния тръст заяви, че има все повече доказателства, че стресът и балансът между професионални и личния живот се превръщат в ключови фактори при решенията на медицинските сестри да се отказват.

Според него има дълбоко вкоренени проблеми в работните практики и условията на труд.

„Медицинските сестри са неразделна и ключова част от функционирането на здравната служба, ето защо публикуваните данни трябва да подействат като камбанен звън за властите“, допълни Били Палмър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени