Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3000 подписа с искане за референдум в Благоевград за 17,5 млн. заем

Снимка: Кети Тренчева

Над 3000 благоевградчани са подкрепили до момента искането за референдум за това дали общината да вземе инвестиционен заем от 17,5 милиона лева за изграждане на модерен спа център с аквапарк и благоустрояване на крайградския парк "Бачиново".

На централния площад пред общината се проведе и протест.

Десетки жители на Благоевград и част от общинските съветници се включиха в протеста , който беше провокиран от последното решение на местните законодатели, дали зелена светлина   на проекта  и  тегленето на инвестиционния заем.

Темата за нов аквапарк и спа център поляризира обществените нагласи най-вече заради  размера на кредита и начина, по който се провежда общественото обсъждане.

Част от благоевградчани смятат:

"Трябва отнякъде да се стартира, да се променят нещата. Имаме природни дадености, които все още не ги използваме".

Хората са притеснени от това, че се взима прекалено голям заем.

"Да не се страхуват от заеми"

Противниците стартираха подписка с искане за референдум.

"Подписката за референдум започна преди 10 дни, вече има събрани около 3000 подписа, продължаваме до 16 октомври и призоваваме хората най-накрая да започнат да си изразяват мнението, дори да е против, за да се чуе гласът на гражданите."

През месец май общинските съветници отхвърлиха внесения от кмета Илко Стоянов проект с аргумента, че има по-важни приоритети за града.

Преди десетина дни предложението влезе отново като извънредна точка на сесията и беше гласувано, но върнато от областния управител заради законови нарушения. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна