Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празнуваме музиката днес

Снимка: pixabay

На 1 октомври по традиция отбелязваме Световния ден на музиката. Празникът е учреден от Международния съвет за музика при ЮНЕСКО през 1974 г., по предложение на тогавашния му президент Йехуди Менухин. Големият цигулар, диригент и общественик е убеден, че Световният ден на музиката ще подкрепи популяризирането на това универсално изкуство сред всички слоеве на обществото, в името на идеалите на ЮНЕСКО за мир и приятелство между хората. На този ден в над 150 страни по света се провеждат концерти, изложби, семинари за създаване на музика, лекции, музикални конференции и т.н.

В България събитията, посветени на празника, не са малко, независимо от предстоящите избори на 2 октомври. В Централния военен клуб в София, сдружение ˮЕклектика” в партньорство с Общинския културен институт ˮНадежда”, организира провеждането на първия у нас конкурс за създаване на детска песен.

На същата дата е представянето на книгата ˮПриказката P.I.F – в рими и ноти“, съпроводена с концерт на обичаната от поколения рок група.


На празника е посветен и концерта на проф. Сузана Клинчарова (на 7 октомври), на който ще бъде представен и албумът ѝ, 20-и поред, озаглавен ˮКласически шедьоври за арфа”, издаден през настоящата година в Австрия.


Да припомним, че първият ден на октомври също е Световен ден на поезията, Световен ден на вегетарианството, Международен ден на възрастните хора, Празник на българския застраховател.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.