Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с двама представители на СП по спортна гимнастика

Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров
Снимка: Личен архив

България ще изпрати двама състезатели на 51-ото световното първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе от 26 октомври до 6 ноември в Ливърпул (Великобритания). 

След проведени контролни и участия в състезания, ръководството на Българската федерация по гимнастика гласува доверие в шампионата на планетата да участват Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров. И двамата българи ще играят многобой, като ще имат за конкуренция над 400 състезатели от 75 държави.

В надпреварата участие са заявили шест олимпийски шампиони от Игрите в Токио през 2020 година - златната олимпийска медалистка на смесена успоредка Нина Дервал (Белгия), олимпийската шампионка на земя Джейд Кери (САЩ), както и Зоу Джингюан (Китай) при мъжете. Сред претендентите за отличията и квотите е и златният медалист в многобоя в Токио при мъже Хашимото Дайки (Япония), шампионката на прескок при жени Ребека Андраде (Бразилия) и носителят на титлата на земя при мъже Артьом Долгопят (Израел).

В номинативните заявки личат имената и на шест световни шампиони от първенството в Китакюшу (Япония) през 2021 година. Сред тях е шампионът в многобоя  Джан Бохен (Китай), който не се е състезавал, откакто лиши олимпийския шампион Хашимото от световната корона миналата година. Карлос Юло (Филипините), който спечели златото на земя за мъже през 2019 година и на прескок през 2021 година също е заявен. В играта е и Никола Бартолини (Италия), който сложи край на продължилата десетилетия суша за страната си с титлата на земя в Китакюшу. Звездата на кон с гривни Стивън Недоросчик (САЩ) - първия американец, спечелил световно злато на този уред, също се завръща. Китай пък остави двама световни шампиони от първенството през 2021 година у дома, като избра в Ливърпул да разчита на по-възрастни и по-опитни състезатели. Първенството бележи завръщането не само на Зоу, но и на двукратният олимпийски медалист Ю Хао, специалист на халки, както и на универсалния Сун Уей, който завърши в топ пет в многобоя на световните първенства през 2018 и 2019 година

За отборната надпревара при мъжете Китай ще поднови дългогодишното си съперничество с Япония. В битката ще се включи и тимът на домакините от Великобритания, воден от европейския шампион в многобоя Джо Фрейзър. Няма да отстъпят и от САЩ начело със световните медалисти Броуди Малоун и Донъл Уитенбърг. Разбира се не трябва да се подценяват и  отборите на Италия, Франция, Бразилия, Испания, Украйна и Китайско Тайпе.

При жените САЩ, носителките на отборните титли от 2011 година насам, продължават да постигат отлични резултати. В Ливърпул те ще бъдат водени от Кери и сребърната медалистка от Игрите в Токио Джордан Чайлс, придружени от националната шампионка Конър МакКлейн. Националните федерации, които имат квалифицирани отбори, имат право да заявят шест гимнастички за състезанието, включително една резерва, която ще бъде определена най-късно 24 часа преди старта на надпреварата. Елсабет Блек (Канада), Аличе Дамато (Италия) и фаворитките на домакините Джесика Гадирова и Алис Кинсела също са с апетити за медалите.

Надпреварата е и първа квалификация за Игрите в Париж през 2024 година. Първите три мъжки и женски отбора от финалите ще спечелят визи за Олимпиадата. Осемте отбора, които се класират за отборните финали на 1 и 2 ноември, автоматично пък ще получат правото да участват на световното първенство в Антверпен (Белгия) догодина, където ще бъдат решени останалите девет олимпийски отборни квоти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени