Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералното консулство в Истанбул не е установило връзка с много членове на СИК

Васил Вълчев - генерален консул на България в Истанбул
Снимка: Тоня Димитрова

Генералното ни консулство в Истанбул все още не е установило контакт с много членове на СИК, които трябва да пристигнат за вота в Турция. Това заяви за БНР генералният консул в Истанбул Васил Вълчев.

"С някои от тях все още не можем да се свържем и ще видим, разбира се, утре дали ще бъдат по местата в избирателните секции, където са определени и назначени. Затова сме взели мерки и имаме резерви, за да могат веднага да бъдат заменени."

51 са секциите, за които отговаря консулството ни в Истанбул, в 33 от тях ще се гласува с машини. По традиция повод за неясноти в изборния ден са декларациите, които се попълват за гласуване в чужбина.

Този път ЦИК издаде точни указания за попълването и подписването им и това не е задължително да е вътре в изборната секция.

"И тъй като правилото е ясно, би трябвало всички длъжностни лица и членовете на секционните избирателни комисии да се съобразяват с това нещо, защото това са задължителни указания за всички. В тази връзка се надявам да нямаме затруднения", каза Васил Вълчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени