Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на енергетиката Росен Христов:

Позицията на България е за таван върху цените на целия внос на газ в ЕС

Трябва да обсъдим мерки за охрана на "Турски поток" след взривовете по "Северен поток", отбеляза министърът

Росен Христов
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че в България ще бъдат обсъдени мерки за охрана на "Турски поток" след взривовете по "Северен поток" 1 и 2.

"Трябва да обсъдим дали сегашните мерки по охрана на газопроводите са достатъчни и евентуално как бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че ако резултатите покажат, че това е наистина целенасочено действие, вероятно има интерес така инфраструктура да бъде отстранявана или временно извеждана от експлоатация", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел.

След заседанието в Брюксел на Съвета на ЕС Росен Христов заяви, че България настоява за таван върху цените на целия внос на газ в ЕС. Министърът обясни:

"Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, трябва да бъде общо за всичкия газ, и налагане на рамки само за руския газ - това представлява санкция, а не е икономическа мярка за стабилизиране на пазара".

Очаквано днес енергийните министри от ЕС не постигнаха споразумение по въпроса за налагането на таван на цените на природния газ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени