Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радка Кънева: Постиженията на генетиката и геномиката се прилагат все по-често в медицината

Снимка: Ани Петрова

"Гените определят рамката, в която се развива всеки човек. Не всичко зависи от гените. Те се изявяват в определена околна среда. Колкото повече научаваме за нашия геном, толкова повече ще можем да си изясняваме причините за различните болести, за това как да се предпазваме от тях и как по-добре да ги лекуваме. Докато първият прочит на човешкия геном отне десетки години и милиарди долари, днес секвенирането на човешкия геном навлиза все повече в клиничната практика за изясняване на причините за човешките болести и за подпомагане на лечението на различни заболявания".

Това каза пред БНР проф. д-р Радка Кънева, преподавател по биохимия и патобиохимия на студенти по медицина, фармация, дентална медицина, и по молекулярна биология и генетика в магистърска програма по медицинска и биоинформатика във ФМИ, СУ "Кл. Охридски". Тя е изпълнителен мениджър на Център по молекулна медицина на Медицинския университет в София от създаването му през 2006 година.

В Европейската нощ на учените ще участват и учени от Центъра по молекулна медицина. Центърът е изследователското звено, което се занимава с най-иновативните изследвания в областта генетиката и геномиката в България.

В предаването "Хоризонт за вас" проф. д-р Кънева допълни, че младите хора, които проявяват интерес в областта на биомедицинските науки, трябва да започнат заниманията си още в гимназията, за да имат време да разберат дали този тип дейност им е интересна:

"Науката, медицината са области, които изискват време, труд, учене, посвещаване. Децата трябва да имат траен интерес. Все повече в медицината се прилагат постиженията на генетиката и геномиката. В почти всички сфери навлязоха модерните молекулярни техники. Познанието за съвременните методи за изследване ще дадат допълнителен тласък и на желанието на младите хора да навлизат все по-дълбоко в тайните на процесите, които се случват в клетката при различните заболявания. Това е интересна и бързоразвиваща се област. Процесът на учене в нашата област продължава непрекъснато".

Интервюто с проф. д-р Радка Кънева можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!