Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участък от 3 км на АМ "Струма" получи разрешение за ползване

Снимка: Кети Тренчева

Участък от три километра на автомагистрала "Струма" получи разрешение за ползване. То беше връчено от регионалния министър Иван Шишков на Управляващия орган по оперативна програма "Транспорт и комуникации". Защо се налага това?

С близо три години закъснява изграждането на автомагистралата от Благоевград до Симитли, а причината за това  са двете свлачища преди  и след новия тунел железница, който е почти готов.

За да се облекчи огромния трафик сме принудени да взимаме тези временни решения, призна министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

"Позволихме си да пуснем макар и минимален участък, защото считаме, че колкото и да е минимално, за облекчаване на движението винаги ще има смисъл от това. Това е положението. Ето магистралата свършва отведнъж и се мъчим под някаква форма да пускаме временна организация на движението, за да облекчаваме в рамките на възможното."

Временната организация предвижда по едното платно от магистралното трасе да се движат автомобилите към София, включително и в едната тръба на тунел "Железница", а по съществуващия път движението да е еднопосочно в посока "Кулата".

Целият участък от магистралата заедно с тунелите ще бъде пуснат догодина, след като се укрепи свлачището. Как ще стане това?.

"Полутунелът – първото, което ще се направи, е една шлицова стена, която ще е 6 метра висока, след което ще бъде направен този като полутунел, за да може да бъде пуснато и движението в другата посока"

Търси се спешно решение за трасето на магистралата през Кресненското дефиле, заяви още министър Шишков.

 

Снимки: Кети Тренчева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна