Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за обстановката в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки мирни жители загинаха тази сутрин при ракетен удар в покрайнините на Запорожие - центъра на едноименната област. В Донецка област настъпващите украински войски обкръжават един от бастионите на сепаратистите и руската армия - градчето Лиман.

А тази вечер президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че Украйна подава молба за ускорено присъединяване към НАТО. "Украйна е готова за мирни преговори, но с друг руски президент," каза още Зеленски.

25 загинали и 50 ранени - равносметката на ракетния обстрел в покрайнините на Запорожие. Поразена е била колона от леки автомобили, хората в тях са били на път да посетят близките си в контролираните от Русия територии. Окупационните власти обвиниха украинската армия, че е атакувала територия под собствения си контрол. Местните власти обаче заявиха, че нападението с ракети от системи С 300 е умишлено дело на руската страна, целящо да  всели страх сред украинците.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика военните си командири на съвещание, на което са били обсъдени плановете за освобождение на завзетите от Русия територия. Снощи Зеленски се обърна към етническите малцинства в Руската федерация, дали най-много жертви през последните 7 месеца бойни действия, с призив да се противопоставят на указа на Путин за мобилизация.

Володимир Зеленски каза, че Русия е заплашена с катастрофа заради действията на собствения си президент:

"Русия няма да получи нова територия от Украйна и ще стане част от тази катастрофа, която донесе на окупираните територии. Цената на това, че един човек иска да продължи войната, ще бъде тази, че руското общество ще остане без нормална икономика, достоен живот и без уважение към каквито и да било човешки ценности", бяха думите на Зеленски.

Часове преди да взема участие в церемонията в Кремъл по присъединяването към Русия лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин призна за тревожна ситуация на фронта в Донбас - по думите му руските войски в град Лиман се намират в полуобкръжение, украинците са завзели отчасти близките села и държат под обстрел единствения път за снабдяване на руснаците, а руското командване трябва да гледа на ситуацията трезво и да направи изводи от грешките.

Информацията за обстановката около Лиман бе в общи линии потвърдена и от украински военен говорител пред обществената телевизия. Военни блогъри, цитирани от Ройтерс, твърдят, че украинците са прекъснали пътя за отстъпление на хиляди руски войници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени