Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще гласуват ли сънародниците ни в засегнатите от урагана Йън райони в САЩ?

Представителите на българските общности в засегнатите от урагана Йън части на САЩ имат желание да проведат изборите в неделя, въпреки че е обявено извънредно положение и въпреки че командированите от външното ни министерство представители в секционните комисии не могат да пристигнат навреме заради затворени пътища и отменени полети.

В писмо до външното ни министерство ЦИК предлага варианти как да протече изборния ден. 

"Ако не могат да бъдат попълнени с предвидените резерви или с други, предложени от общността лица, комисиите да работят в намален състав - от трима, вместо от петима членове. Съответно като упълномощени от министъра лица да бъдат определени представители от местната общност. Да се провери дали предаването на машината от Сейнт Питърсбърг ще може да бъде извършено в присъствие на техник от "Сиела Норма" и ако не може да бъде осигурено това, съответно да бъдат дадени инструкции на членовете на СИК как да процедират", каза Елка Стоянова, член на ЦИК.

Посолството ни във Вашингтон е в непрекъснат контакт с членовете на комисиите в САЩ и утре ЦИК ще излезе с решение за гласуването в засегнатите от урагана секции. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.