Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за размисъл преди утрешния вот

| обновено на 01.10.22 в 15:17
Снимка: БГНЕС

Днес е "Ден за размисъл" преди утрешния извънреден парламентарен вот.

Забранена е политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите. Росица Матева - говорител на Централната избирателна комисия, припомни:

"В деня на размисъл не трябва да има никакви призиви за подкрепа или неподкрепа на кандидати, както и не бива да се огласяват социологически проучвания, за да бъде оставен избирателят сам със себе си да прецени как, ако все още не е избрал, за кого би гласувал. В изборния ден също е забранено публикуването на предварителни данни с резултати от гласуване или отново социологически проучвания. Надявам се да е станало по-широко публично изследването на БАН, че в последната седмица избирателите много се влияят. Включително и в изборния ден оказват влияние публикуването на такива съобщения. За съжаление, съгласно Изборния кодекс, изрично е записано, че социалните мрежи не попадат в регулацията на ЦИК и, дори да има публикувани там такива резултати или проучвания, ние не можем да установяваме там такива нарушения".

ЦИК остави без разглеждане първия сигнал за политическа агитация днес. Става въпрос за кмета на град Варна, но Изборният кодекс не разрешава на Комисията да контролира личните профили на физически лица в социалните мрежи, където е качена публикацията.

По график всички над 11 хиляди и 600 секционни комисии в страната получават машините за гласуване, хартиените бюлетини и изборните материали, за да оборудват помещенията за гласуване. Привечер те ще бъдат запечатани и ще са под полицейска охрана до отварянето на секциите утре в 7 ч. сутринта.

Всеки избирател може да провери адреса на секцията, в която утре ще гласува на територията на България. По електронен път данните са налични през интернет страницата на ГРАО в секцията "Полезна информация" с въвеждане на ЕГН.

Адрес на секция може да се провери и с SMS на единен за трите мобилни оператори номер 18429 , цената е 25 стотинки без ДДС. В текста на съобщението се изписват  единствено десетте цифри на ЕГН,  а  системата връща съобщение. Информацията може да се получи и на безплатен за цялата страна телефонен номер  0800 1 4726.

На поредни избори един от най-големите проблеми е масовата смяна на членове на секционни комисии от политическите партии. Рекордът засега се държи от област Велико Търново, където до момента са сменени 18 процента от членовете на секционните комисии.

Зад граница най-много членове на СИК се заменят в съседна Турция. Там има рекорден брой секции, най-много зад граница - 166 и заради това се очаква подготовката за изборния ден да отнеме повече време.

Вотът в чужбина започва в 7 ч. местно време. Заради часовата разлика, още тази вечер ще започне гласуването в секциите в Нова Зеландия, след това ще отворят и тези в  Австралия и Япония.

Днес ще се реши дали ще отворят секциите в Съединените щати на териториите, засегнати от урагана Йън. Външното ни министерство следи ситуацията, а общностите ни там заявяват желание да проведат вота въпреки обявеното извънредно положение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени