Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на цените на енергията във Великобритания

Снимка: Алами/Ройтерс

Във Великобритания от днес се увеличават цените на енергия, което засяга милиони домакинства на Острова. 

Британското правителство взема мерки да омекоти удара от повишението, една от които е наложения таван за енергийните сметки от 2 500 паунда годишно за домакинство. Предишният таван обаче възлизаше на 1 971 паунда, а благотворителните организации предупреждават, че увеличението на цените е двойно и много семейства ще имат сериозни затруднения през зимните месеци.

Междувременно министърът на енергетиката Джейкъб Рийс-Мог предупреди гражданите, че много измамници вече се опитват да правят пари от хората, като използват схемата за отпускане на допълнителна помощ от 400 паунда за всички британци. 

Схемата е направена така, че автоматично от сметките на гражданите с енергийните компании ще се приспадат суми за периода октомври-март, така че хората не трябва да се подвеждат, ако някои компании им искат лични или банкови данни, за да получат помощи.  

Има сведения, че граждани, недоволни от енергийната политика на правителството днес ще се събират за да горят демонстративно сметките си за ток и газ. Такива акции са набелязани в Лондон, Бирмингам, Брадфорд и Брайтън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!