Eмисия новини
от 17.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предизборната кампания продължи в социалните мрежи в деня за размисъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Множество сигнали за агитация в социалните мрежи получи Централната избирателна комисия (ЦИК) в деня за размисъл, в който политическата реклама е забранена. Политическата реклама в социалните мрежи обаче не се регулира от изборния кодекс.

Машините за гласуване в утрешния извънреден парламентарен вот са доставени както във страната, така и в чужбина. След оборудване на помещенията за гласуване с устройствата и с хартиени бюлетини те ще бъдат запечатани по късно тази вечер, като до утре сутринта ще останат под полицейска охрана.

На практика предизборната кампания продължи и днес. Очаква се това да се случи и в утрешния изборен ден.

Кандидати за депутати, партийни застъпници, кметове и лидери на регистрирани за участие във вота партии и коалиции се възползваха от всички социални платформи – Фейсбук, Туитър, Ютюб, Инстаграм и други, които не попадат под санкциите на Изборния кодекс, коментира пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

"По силата на изборния кодекс социалните мрежи не са медийни услуги, съдържанието им не се контролира от ЦИК. Ние не можем да установяваме нарушения. Тези жалби със сигнали остават без разглеждане, така че няма смисъл да се подават. Очаква и в утрешния ден множество сигнали да се подават за агитация или някакви предварителни данни в социални мрежи, но ние не можем да реагираме по никакъв начин. Така че нека да не ес подават такива сигнали."

Денят преминава и с масова подмяна на членове на секционни избирателни комисии (СИК) в страната и в чужбина.

"На определени места членовете не могат да пристигнат, назначените, или са болни, включително и от Covid. В страната също вървят множество смени на членове на СИК. Не е добра тази практика, но за да обезпечим и осигурим изборния процес утре, трябва да има назначени членове на СИК. Когато има искане да бъдат заменени, по-добре е да бъдат назначени новопредложени, отколкото да останем без членове на СИК", каза Матева.

БНР получи информация за две дефектирали машини на територията на страната. Едната от секциите е във Вълчедръм и вече е получила разрешение за преминаване към хартиен вот. 

От ЦИК отправят и призив хората да излязат и да гласуват спокойно в утрешния ден.

"Важно е всеки български гражданин да отиде и да гласува и се надявам на спокойни избори", каза говорителят на комисията Росица Матева.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.