Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВР отново издава удостоверения за гласуване на хората без валидни документи

| обновено на 02.10.22 в 08:52
Снимка: БГНЕС

Хиляди полицаи в цялата страна се грижат за реда в изборния ден. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Хората, които нямат валидни лични документи, могат да си изкарат удостоверение за гласуване до 19 часа в днешния ден. 

Преди да започне изборният ден, са образувани общо 64 наказателни производства по сигнали за купуване на гласове. Задържаните са 69. Съставени са и 1795 предупредителни протокола по Закона за МВР. 

От министерството напомнят, че хората, които не притежават валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване в днешния ден. За целта е необходимо да подадат молба в областните дирекции на МВР в страната, в СДВР или в районните полицейски управления. Срокът, в който ще се издават подобни документи, е 19:00 ч. 

Удостоверенията, осигуряващи възможност за гласуване в изборите, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на такъв документ, удостоверение за гласуване може да се издаде във всяко поделение на МВР, независимо от настоящия адрес.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия  02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg.

От МВР напомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.