Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР си партнира с "Галъп" в изборния ден. Как социолозите събират информация

Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова

Партньор на БНР в отразяване на предсрочните избори е агенция "Галъп интернешънъл болкан", която ще следи разпределението на силите към бъдещите мандати за 48-о Народно събрание.

"Първите данни от екзитпола ще се появят в ефира в 20 часа, с края на изборния ден. Ще ги следим през целия ден. На всеки два часа ще получаваме обобщените данни, заедно с пълната демографска картина и картината по допълнителни въпроси, свързани с изборния процес, което ще ни позволи в хода на деня да подаваме информация за структурата на вота в неговата демографска същност", поясни в началото на изборния ден изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов. 

В 20:00 ч. от "Галъп" ще оповестят първите прогнозни резултати, които благодарение на методиката, която се използва, са максимално близки до това, което ЦИК ще обяви по-късно в следващите дни. 

Методиката "екзитпол" ни позволява в първия момент да знаем резултат, който иначе ще бъде обявен значително по-късно като официални решения, подчертава Симеонов. 

"Екзитпол" се прави по следния начин – в своя национално представителна извадка от изборни секции в страната, наши екипи, през определена стъпка призовават хората да повторят съвършеното тайно и изключително бързо своя вот, заедно с допълнителни въпроси, засягащи изборния процес. На всеки 2 часа тази информация се обобщава в нашия централен офис в София. Спазвайки закона, ние не разгласяваме тази информация. Разчитаме партньорските и партньорските медии да правят същото. В края на изборния ден ние имаме данни от последното прозвъняване. След което започва паралелно броене, което дава възможност за много бърз резултат в изборната вечер

Ползвам повода да призова българските избиратели да се отзовават на поканите на нашите екипи, разбира се, спазвайки техните инструкции, за да се спазва съответната стъпка. Ползвам повода също призова да навсякъде, където има някакви проблеми в изборния процес, БНР да регистрира, заедно с нашите партньорски медии, тези проблеми, за да може изборният процес и процесът на екзитпол да протичат гладко. 

Нека избирателите не се влияят от всевъзможни информации или псевдоинформации, завоалирани по някакъв начин, които излизат като "резултати" в изборния ден. Нека избирателите бъдат оставени със собствената си съвест и сърце да направят този важен за България избор", апелира Първан Симеонов. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени