Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Зидаров, хуморист: Като не се обединяваме, масово ще обедняваме

Веселин Зидаров
Снимка: Личен архив

Политиците винаги са на прицела на хумористите, затова в днешния изборен ден се срещаме с един сатирик.

С Веселин Зидаров от Трябва разгръщаме страниците на книгите му с афоризми.

“Като не се обединяваме, масово ще обедняваме“, пише авторът на афоризми и карикатурист и се надява да го разберем.

“Карам хората да мислят по друг начин, да осмислят своя живот. Трябва да могат и да четат между редовете – какво се пише и какво казват политиците. Надявам се този път да гласуват повече хора.“

С Веселин Зидаров се срещаме в Трявна, където живее, и разговаряме край ромолящите води на фонтана с бронзова фигура на момченце, което си играе с гълъби.

Всичко в композицията на проф. Чапкънов е в естествена големина и действително изглежда жизнено и оптимистично –така го е замислим именитият скулптор. А разговорът с него събеседник опира до неговия оптимизъм, с който казва, че “нашата родина може да стане приказна, но само с приказки няма да се постигне“.

Хумористът и карикатурист с 40 творчески години зад гърба си, многобройни участия в световните салони за карикатура и редица награди, е издал седем книги, които нарича „зидарии“.

Това са романи в афоризми и те ни помагат да се вгледаме – в себе си, в историята, в общоизвестни и банални дори… В книгите си Веско не пропуска политиците, защото не спират да му дават повод за творчество, казва авторът:

“Повече ме разсмиват политиците, но има и тъжна нишка в политиката. Гледаме ги с подозрение и се питам кога най-после ще ни дойде и прозрението. Има ляво и дясно мислене, а аз се питам кога ще има нормално мислене“.

В края на 80-те и началото на 90-те години хумористът сътрудничил на повече от 50 редакции. Във всеки вестник имало хумор. Сега не е така, но Зидаров споделя, че се радва, защото вижда, че българинът още умее да се смее над себе си.

А за самия творец самоиронията е по подразбиране – казва ми, че си е пуснал брада, защото никой и за нищо не го бръснел.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна