Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата

Снимка: Пресслужба на президентството

Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. А това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре.

Това каза президентът Румен Радев, който гласува в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" - район "Слатина", София.

 "А това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви, легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре. Затова аз призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват, да не остават по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не остават никой друг да решава вместо тях, защото изборите са право, но са и отговорност".

"Призовавам всички български граждани да излязат и гласуват; да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас, и да не оставят никой друг да решава вместо тях. Защото изборите са право, но са и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България. Отговорност към себе си, към своите близки, и към бъдещето на България".



Държавният глава не се ангажира с прогноза дали и след този предсрочен парламентарен вот ще има стабилна управленска конфигурация, която да гарантира работещо Народно събрание и правителство: 

"Аз се надявам наистина българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват. Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме от миналата година, все по-трудно се съставят правителства и тук сблъсъкът е между две тези: правителство на всяка цена, което може в последствие и в средносрочен план да доведе до неустойчивост на самото правителство и отстояване на принципите и очертаните "червени линии" от самите партии, което пък води към размиване на тяхната политическа физиономия и спадане на подкрепата вътре в партиите, така, че аз се надявам да се намери разумният баланс".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!