Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тончо Краевски: Възторженият фанатизъм за това как трябва да се гласува има и обратен ефект

Иван-Асен Иванов: Необходимо е България да вземе един стратегически избор

Тончо Краевски
Снимка: Ани Петрова
"Не бива прекалено много да се афишира този възторжен фанатизъм за това как трябва да се гласува, защото това води най-малкото  до обратния ефект". Това каза в интервю за Обедното изборно студио на програма "Хоризонт" политологът Тончо Краевски:

"На всички избори се появяват по телевизията, по радиото и в интернет едни кампании, в които се говори с едни доста слаби опити за хумор как е много важно да се гласува и трябва да се гласува. На гърба на популярността на много актьори и певци държавата, която е загубила доверието и ангажираността на хората, се опитва да паразитира върху тях. Най-малкото това има обратен ефект, защото както знаем от опита на българите с демокрацията и със социализма преди това, този тип казионни дейности само и единствено водят до отчуждение и нищо друго".

"За съжаление, България в момента се намира в ситуация на все по-интензивно проявяваща се политическа криза, която за жалост се манифестира в ситуация на все по-усложнена международна обстановка, което от своя страна показва, че е необходимо България да вземе един стратегически избор", коментира пред БНР политологът Иван-Асен Иванов:

Иван-Асен Иванов

"Поставени сме пред ситуация, която ни кара да направим цивилизационен избор и да си дадем ясна сметка какво точно бъдеще трябва да има нашата страна, като цяло каква да е нейната роля в Европейския съюз и в НАТО. Намираме се наистина в преломен момент, който на практика ще начертае следващите десетилетия. Предвид това е изключително важно българските граждани да си дадат ясна сметка какво значение има към настоящия момент техния избор. Има война в Европа, изключително тежка предстояща енергийна криза, задаваща се след нея тежка финансова криза и това са все тежки предизвикателства, за които е необходимо нашата страна да има ясни позиции и да има наистина едно солидно представителство, което да ни помогне да преминем през тези проблеми по-лесно. Важно е да се гласува, за да осигурим на българските граждани, на нас самите, стабилност".

Цялото интервю с Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.