Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова: България има нужда от гласа на всеки от нас

Райна Манджукова Снимка: Facebook / ExecutiveAgencyForBulgariansAbroad

Призив към българите по света да упражнят конституционното си право в днешния ден и да дадат своя глас за бъдещето на България, отправи в социалната мрежа Фейсбук директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова.

"Обръщам се те към тези от вас, които сте родени в България, но сте ИЗБРАЛИ да сте в чужбина – независимо кога, по какви причини и колко време планирате да останете там - не забравяйте, че това е ВАШИЯТ ИЗБОР. Това не е изборът на децата ви, които може би днес посещават български неделни училища, които, на свой ред, съществуват благодарение на тези от вас, които се смятат за част от България, но и благодарение на финансовата подкрепа на България. Вашите деца утре може да изберат да се върнат и да живеят в България. Каква ще е тя, зависи днес от вас. От това, дали днес ще излезете към изборните секции."

Специално послание има и към българите от историческите диаспори, с векове запазили българския дух, традиции и самосъзнание, но в определен момент избрали да станат български граждани:

"Независимо къде се намирате в момента – в своята страна, в България или някъде другаде – вие също имате възможност да гласувате, в която и да е секция в чужбина. Преди да решите, че това не ви засяга, моля ви да се замислите по каква причина сте поискали българско гражданство, какво ви е дало това и какво сте дали вие на България.

...Самата аз съм кандидатствала за българско гражданство преди 30 години поради една единствена причина – да имам право да избирам. Вече взела решение да живея в България, исках да имам възможност да участвам в изграждането на бъдещето на страната. И нито веднъж не съм пропуснала да упражня това свое право.

Гласувах и днес. … България има нужда от гласа на всеки вас", апелира Райна Манджукова.


Съставил: Елена Каркаланова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна