Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска активност при гласуването на българите на Острова

Точно в 7:00 по Гринуич или 9:00 часа българско време във Великобритания отвориха всички 126 избирателни секции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спокойно протичат изборите в Обединеното кралство, където са разкрити 126 избирателни секции. Видимо е, че има по-ниска активност в сравнение и изборите през ноември миналата година.

Гласуването протича спокойно, без проблеми. Известна неточност имаше в обявения адрес на секцията в източния лондонски квартал Лейтънстоун, но администраторите и доброволците реагираха своевременно, подавайки точна информация.

Макар и потокът от гласоподаватели да се увеличи през втората половина на деня, активността е доста по-слаба от предишни гласувания. В българското посолство и в Баркинг - квартал в източен Лондон, където по принцип гласуват най-много българи, така и не се оформиха опашки.

Посетих първо 4-те избирателни секции в Баркинг - тук всичко беше спокойно, няма опашка, свидетелства кореспондентът на БНР в британската столица.

И в четирите секции има машини. Спокойно беше и в българското посолство, където също има отворени 4 секции. Времето, макар и мрачно, е приятно.

Единственият проблем възникна в предобедните часове в Гринуич, откъдето потегли Лондонският маратон и много улици и пътища бяха затворени, но следобед трафикът бе облекчен.

Разбира се, организацията през годините става все по-добра и това помага на процеса на гласуване, но самите организатори отчитат, че у хората като че ли се наблюдава известна изборна умора, а и разочарование.

Снимка: Ангелина Пискова

Също така спокойно и при слаб интерес протича гласуването на сънародниците ни в Белгия и Люксембург.

Пред постоянното ни представителство в белгийската столица, където обикновено се събират да гласуват най-много хора, днес по обяд имаше едва 20-ина. Още по-малко бяха желаещите да дадат гласа си в посолството ни в Белгия: "Гласувах за промяна в България"; "Да живеем по-добре, в една по-хубава страна, защото страната ни наистина е прекрасна", казаха гласоподавателите пред микрофона на БНР.

Първите резултати за избирателната активност се очакват сред 15:00 часа местно време.

Снимка: Ангелина Пискова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени