Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Втора пресконференция на ЦИК: 35 сигнали за нарушения – проверяват се!

Снимка: БГНЕС

ЦИК даде втората си пресконференция в изборния ден. Ня нея стана ясно, че общи 6 жалби са постъпили в комисията - 2 от тях са жалби за работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания. 

Постъпили са 35 сигнала, обработват се своевременно от членовете на ЦИК. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК няма отношение към тях, съобщи Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Още на две места е взето решение да се преустанови гласуването с машини - в 26 РИК Златица, и в Търговище.

Общо машините и секциите, в които се преустановява машинното гласуване и се преминава на хартиени бюлетини, са 23. Има 3 случая - в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, на разменени машини в СИК - в съседни секции са разменени машините, но все пак гласуването ще продължи.

Машините, показали странни надписи, ще бъдат върнати в склада и подложени на щателна проверка.

Томов обяви още, че започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключило е вече гласуването в Нова Зеландия и Австралия.

"Основният проблем при откиването на секциите извън страната беше в множеството отсъствия на членовете на СИК. Едната причина е болни хора, които в последния момент се оказва, че не могат да изпълняват функциите си. И втората причина - хора, назначени от политическите партии, не са се явявили. Въпреки това навсякъде се работи, няма секция, която да няма необходимия брой хора, за да може да работи", настоя той.

По думите му се очаква напрежението да се повиши след няколко часа, когато започнат да приключват изборите в Турция и другите части на Европа. 

"Този път сме се подготвили да съкратим времето, в което бавим секциите, защото те трябва да изчакат потвърждение от ЦИК, че всичко е наред с изпратените от тях документи", допълни Цветозар Томов.

Вижте пресконференцията на ЦИК!


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.