Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо в село Абланица гледат скептично на изборите

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио ВИДИН

Малко над 8% е избирателната активност в област Благоевград към 11 часа, съобщиха на брифинг от Районната избирателна комисия. Данните се припокриват с тези от парламентарните избори през ноември миналата година. Най- висока е активността в община Белица – близо 18 на сто, а най-ниска- в Петрич, където са гласували едва 5 на сто от избирателите.

В четири секции е имало проблеми с устройствата за машинно гласуване, като в три от тях изборният ден е продължил с хартиени бюлетини.

Четири сигнала и жалби са входирани в РИК-Благоевград. В тях се твърди, че се нарушава анонимността на вота на хора, които гласуват с придружители, показващи им за кого да дадат гласа си.

Жителите на най- голямото село в Гоцеделчевския район – Абланица, обаче гледат скептично на изборите. Гордостта на възрастните, че са произвеждали над 1000 тона от най- хубавия тютюн вече са минало. Децата им са в чужбина. Внуците им говорят чужди езици.  Там са останали само пенсионери. Хората искат промяна в конституцията и вдигане на бариерата за влизане в парламента.

„Най-голямото село сме, ама народът го няма вече.  По 980 тона тютюн сме давали, ама намалиха парите и хората заминаха по държавите. Ние се чудим за кого да гласуваме, защото политиката е объркана“, казва един от жителите на Абланица.

„Парламентът ограби държавата.  И един няма вкаран в затвора. Народът няма нито държава, нито нищо. Аз няма да гласувам. Ако не са те, ще са техните внуци“, обясни друг.

„Цялата политика е изкривена. Няма никакъв изглед да се оправи държавата“, се чува сред възрастните хора.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени