Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Словесни заплахи към членове на СИК в село Долно Осеново

Словесни заплахи, включително и за физическа разправа, са били отправяни към председатели и членове на секционните комисии в село Долно Осеново, община Симитли.Сигнали са подадени в РИК и в полицията.

Агресият акъм работата на секционните комисии в селото е била провокирана от масовите случаи на нарушаване на анонимността на вота от придружители на възрастни хора ,които им показвали как и за кого да гласуват. Установени са и случаи на гласуване с чужди лични карти. 

Как и от кого са отправени заплахите?

Иван Маслянков, председател на една от секционните комисии: 

"От хора, които не се идентифицират, не са застъпници, не са членове на СИК, но гравитират около секциите. В началото ни тестваха доколко сме готоди да съдействаме, след това пробваха с вербален натиск, след това преминаха към откровени заплахи. Към мен заплахата беше по-лека, но член на съседна комисия е заплашен със счупване на ръка. Когато подадохме първите сигнали за заплашване, дойдоха и полицаи от Благоевград. Докато те бяха тук, беше доста по-спокойно. След като си тръгнаха, се върна цялото напрежение".

Жалбите и сигналитеса входиранив РИК – Благоевград, а част от тях са препратени към прокуратурата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.