Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мислят в изборния ден трима чужденци, избрали България за свой дом?

Елена Великова
Снимка: Ася Пенчева

В изборния ден с особено внимание винаги са обградени българите в чужбина - наши приятели и роднини, намерили свой нов дом извън пределите на страната, но запазили правата си на български граждани. Това са мненията на трима чужденци, избрали България за свой дом и имащи същите права като нас - на труд, на здравеопазване и на гласуване.
 

В Русе, както пишат още преди векове пътешественици, се чува пъстра реч на разни народи. Винаги е било така. Тази амалгама от култури рисува пъстрата картина на града ни. Чужденците, съградили нов дом в Русе, формират и гражданското ни общество - плащат данъци, сметки, участват в протести, отглеждат децата си и ... гласуват.

Първата ни среща е с Елена Степановна Великова, родена в Новосибирск, но като студентка по "История на изкуството" в Санкт Петербург се записала за екскурзия в България, запознала се с бъдещия си съпруг и вече 38 години е тук, в Русе.

От 20 години Елена Степановна е директор на Художествената галерия и не пропуска да участва в изборите - местни, парламентарни, президентски и европейски.

Ануар Шалгин

Ако рускиня организира изложбите в галерията, то ателието на сириеца Ануар Шалгин е истинска изложбена зала с шедьоври от кожа. Ануар е създател на нов стил - художествена обработка на кожа и е единственият чужденец, член на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти, както и на Занаятчийската камара. Идва в Русе от Дамаск и политиката му е страст.

Сиенджън Джоу

Срещите ми с чужденци можеха да продължат с италианци, британци, германци, французи, гърци, но стана обед и точно в този момент бях пред вратата на един от китайските ресторанти в града. Със Сиенджън Джоу се познаваме отдавна, съседи сме, но тя винаги се е стеснявала да говори пред микрофон. Този път я убедих, защото става дума за избори. А те са важни и за нея.

Всеки от тях има надежда за по-добър живот на хората, за просперитет на страната и за сигурност в иначе несигурните времена. Тези хора не са безразлични към съдбата на България. Елена, Анур и Синджън се вълнуват за бъдещето и искат да участват в градежа му. В демократичните страни това става така - с гласуване.

Чуйте пълния репортаж в звуковия файл.

Снимки: Ася Пенчева
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени