Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Изтласкването на руските части от района на Лиман е сериозен успех за Киев

Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

Украйна обяви, че вече контролира напълно ключовия град Лиман в източната част на страната, а според НАТО изтласкването на руските части от района е сериозен успех за Киев. По темата продължава редакторът Лилия Димитрова.

Лиман е "напълно прочистен" от руски сили, заяви президентът Володимир Зеленски. Градът се намира в северната част на Донецка област и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в Донбас, коментира областният управител на Луганск Серхий Гайдай.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг украинската армия демонстрира успехи в изтласкването на руските сили от района. Той обеща помощта на алианса за Киев да продължи, тъй като това е най-успешният път за противодействие на Русия.

Германия, Дания и Норвегия съобщиха, че ще закупят съвместно 16 гаубици на Украйна. Оръдията, които изстрелват по шест снаряда в минута на разстояние 40 км, ще бъдат произведени в Словакия и ще струват 92 милиона евро.

На този фон папа Франциск се обърна директно към президентите на Русия и Украйна с молба да намерят изход от кризата. Главата на римокатолическата църква осъди незаконната анексия от Русия на окупираните украински територии и призова президента Путин да сложи край на, цитирам, "спиралата от насилие и смърт."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени