Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тончо Краевски: Заплаха от "Възраждане" може да е оправдание за евроатлантическа коалиция

Тончо Краевски
Снимка: Ани Петрова

"Продължаваме промяната" си тръгна в съвсем различна ситуация от тази, в която дойде на власт. Предишната управленска коалиция се раздроби и част от нея дори беше обявена за мафия.

От една страна, кризите, които връхлетяха в България и света, биха могли не са отговорност на правителството. Но това, че кабинетът беше изправен пред такива предизвикателства, не значи че не може да търсим отговорност за решенията му.

Това беше част от коментара пред Радио София на политолог Тончо Краевски, минути преди обявяване на първите изборни резултати.

Според него миналите 3 избора през 2021 година бяха всъщност три аранжимента на един избор. Днешните избори са едва вторите в нова ситуация.

"Ключови ще бъдат местните избори за бъдещето на ГЕРБ. Едва ли е възможно партията на Бойко Борисов да се спихне от едни избори до други – до местните през 2023-та, например,  както стана с НДСВ", допълни Краевски.

По думите му, кабинетът Петков имаше полезни ходове, но партията и управлението трябваше да ги направят още в началото. Нормално, колегиално сцепление с опозицията можеше да гарантира по-дълъг живот на правителството.

Доверието, с което идваш на власт, е капитал, който трябва да се използва. Ненужната конфронтация се оказа скъпо удоволствие.

"Кирил Петков беше посрещнат с имиджа на добре възпитания и образован харвардски възпитаник. Но това е предразсъдък, не е впечатление, което той успя да остави. Напротив, той го развали това впечатление", отбеляза още Краевски.

Той коментира още, че на Кирил Петков не му е достатъчно Борисов да отстъпи и да не бъде премиер. Той иска прочистване на партията от корупцията. Тоест той говори за някаква наказателна отговорност. В сравнение с Радан Кънев преди време, Петков вдига летвата на условието за сътрудничество много повече.

След изказвания и обиди, коалиране на някои партии на основата на евроатлантическа ориентация е възможна единствено ако "Възраждане" имат такъв изборен резултат, който да ги уплаши.  Заплахата на тази партия би послужила като извинение за евентуалното сближаване между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и "Демократична България" например.

Реално всички партии в България са в този дискурс - за цивилизационния избор, НАТО и Европейския съюз.  Само силен субект, който е против може да ги накара да се обединят на тази основа.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.