Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Борисов печели, но проблем са коалиционните партньори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията на консервативния бивш премиер Бойко Борисов се класира на първо място на парламентарните избори в България в неделя, според екзит пол, въпреки че сега той е изправен пред трудността да намери коалиционни партньори, отбелязва "Франс прес"..

Въпреки че на предишния вот през ноември миналата година в центъра на вниманието в България беше широко разпространената корупция, сега икономическите проблеми са на първо място сред опасенията на избирателите, припомня "Франс прес".

Агенцията коментира, че гласуването у нас е било белязано от липса на ентусиазъм и е преминало при ниска избирателна активност.  

Според "Асошиейтед прес" ниската избирателна активност облагодетелства ГЕРБ, която може да разчита на лоялни гласоподаватели. Шансовете ѝ за съставяне на правителство обаче са малки, защото повечето ѝ опоненти я обвиняват в корупция, отбелязва американската агенция.

Първенството на Борисов не гарантира завръщането му на власт, коментира гръцкото издание "Катимерини". Гръцкото издание обяснява, че много българи възприемат Борисов като "по-малкото зло" и залагат на факта, че той може да обслужва едновременно интересите и на Запада и Русия. Поредицата от политически кризи в България замрази реформите, забави растежа и ускори бягството на младите хора от страната, която е загубила една десета от населението си за едно десетилетие, посочва "Катимерини".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна