Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: Резултатите от днес бяха предизвестени. Това е неприятна новина

Гласовете на дясно мислещите се местят, но не се сумират

Арман Бабикян
Снимка: Ани Петрова

Хората не се интересуват от това, кой е с голямо самочувствие, а се интересуват от резултати. Имаме война - значи топ приоритетът пред България трябва да е национална сигурност и отбрана. Имаме криза - тя определя следващия приоритет: икономика и модернизация. Имаме мафиотска власт все още и никаква съдебна реформа - ето и третият приоритет.

Това изтъкна пред Радио София Арман Бабикян, който заедно със съмищлениците си от "Ние идваме" се оттеглиха и не се състезаваха за доверието на избирателите.

"Резултатите от днес бяха предизвестени Това е неприятна новина. Активността е показателна - тя е спаднала около 10%", коментира той.

По думите му, политическият процес не се определя от изследвания на фокус групи, а от действията на политиците. Особено в криза те не успяха да си подадат ръка преди изборите, за да създадат обща тяга, която да продължи промяната като реален процес.

"Имахме идея за обединение на дясно мислещите, припомни Бабикян. - Факт е, че това не се случи. Отчитайки намаляването на броя гласове, общо взето, ако сумирате гласовете, които са за модернизация на България, за преборване на мафията и за проевропейския път на страната, ще видите, че обемът през последните няколко избора е един и същ, който се мести за различните десни формации."

Според бившия протестър и депутат, перспективата на следващия парламент зависи от самите политици.

"Нужни са ярки личности да водят кораба на страната. Лидерите, ярките личности създават процентите, а не процентите създават лидерите."

Според Бабикян, спадът при "Продължаване на промяната" се дължи не само на международната обстановка и тежестта на властта, но трябва да добавим и неумението за вътрешно коалиционна политика и водене на разговор, както и свръх самочувствието.

Той допълни, че войната в Украйна измести фокуса на протестите, но има и връзка, защото страна като България, ограбвана от мафията и без правосъдна система, която да функционира нормално - това е предпоставка да бъдем два пъти по-бедни. А тези причини продължават да функционират.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени