Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

доц. д-р Бони Петрунова

Интересът към България трябва да се провокира през нейното културно-историческо наследство

Доц. Бони Петрунова
Снимка: БГНЕС

"Първите владетели на Европа" е международна пътуваща изложба, която ще бъде експонирана  в три от най-престижните музеи  в Северна Америка – Института за изучаване на древния свят към Нюйоркския университет, Музея "Фийлд" в Чикаго и Канадския исторически музей в Гатино, Квебек, в периода от септември 2022 г. до януари 2025 г. Сред най-ценните експонати са и 25 български артефакти от съкровищницата на Националния исторически музей, както и на  регионалните исторически музеи в Русе и Варна. Първата спирка на пътуващата изложба е Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк, която бе открита на 21 септември и ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2023 г., преди да отпътува за Чикаго. 

За ролята на България в съвременния свят и избора да комуникира по отношение на световното културно наследство, което притежава на собствена територия, и каква е ролята на пътуващите изложби с български съкровища – в "Нашият ден" коментира доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

"Продължаваме да бъдем търсени по отношение на различни програми, проекти и идеи за популяризиране на културното наследство по света. Националният исторически музей изпълнява една програма, която съвпадна с Covid кризата, но така или иначе бяхме набрали инерция. Създадохме много добри контакти с различни музеи и в рамките на ЕС и извън него с идеята да се постараем, при тяхно желание да представяме наши културни ценности. Когото и да попитате, всеки знае, че България е богата на културно наследство, въпреки че по-тежката тема е как го опазва и как се грижи за него. Националният музея винаги е работил в тази посока да сключва договори и да реализира такива пътуващи изложби", посочва доц. д-р Петрунова.

И допълва, че "когато ни потърсиха от музея "Фийлд" в Чикаго, ние реагирахме, представихме материалите, с които можем да се включим в тяхната идея да пресъздадат една експозиция  "Първите владетели на Европа", като първата част се нарича "Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях". Не всичко от концепцията на тази изложба, която беше открита на 21 септември в САЩ, ми допада като замисъл, тъй като е обърнато специално внимание на съкровищата, които създават управляващите антични общества и чиято цел е точно да демонстрират своето надмощие и власт". 

Един от инициаторите на уникалния проект е д-р Петранка Неделчева, ръководител "Експозиционна и международна дейност" в НИМ, която прекарва две години в Чикаго по време на своята постдокторска специализация във Фийлд музея. В този период се заражда и идеята за представянето на богатото ни културно наследство в Чикаго, където е и най-голямата българска общност.

Интересно съвпадение е, че с тази изложба страната ни отново впечатлява американската публика в Чикаго точно 130 години след първото участие на вече свободната ни държава в международно събитие. През 1893 г. България е поканена да участва със свой щанд на Световното изложение в Чикаго, описано и в емблематичната творба на Алеко Константинов "До Чикаго и назад".

Доколко хората, които се стремят към политиката и към управлението, обръщат внимание на културно-историческото наследство и опазването му в контекста на България като фактор за добър стандарт на живот и щастливо бъдеще?

"Истината е някъде по средата. Безспорно нашите политически партии, тези, които се стремят към властта, дължат много на културата. Прави впечатление, че когато се говори за култура в медиите, предимно се говори за артисти, малко по-малко за художествени галерии и почти никак за музеи", твърди доц. д-р Петрунова.

Според нея ние сме интересни за света, защото можем да покажем уникални неща, но не бива да се подценява, че тези уникални неща са спасени, съхранени и поддържани именно от съвременните българи.

Целия разговор с доц. д-р Бони Петрунова можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна