Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите изобретения на гениални умове

Известен факт е, че хората са изобретателен вид. Въпреки че обитаваме планетата от сравнително кратко време, ние сме създали невероятни неща. От момента, в който някой е ударил камък в земята, за да го заостри, през измислянето на колелото, до изпращането на роувъри на други планети, човешката раса винаги се е старала да надхвърля възможностите си. 
Колелото, пиронът, компасът, печатната машина, двигателят с вътрешно горене, електрическата крушка, пеницилинът и интернетът са малка част от предметите, за които ще ви разкажем. Днес ние приемаме всички тези неща за даденост, но задавали ли сте си въпроса как са се появили, кой ги е изобретил и какви истории се крият зад изобретяването им? Ние ще се опитаме да ви разкажем за тях и за хората, които ги създават. Ето и някои от любопитните истории:

Въпреки че няколко изобретатели са работили по електрическо предаване на звуци от разстояние, Александър Греъм Бел е първият, който получил патент за създаването на електрически телефон през 1876 г. Той наричал телефона „електрическа машина за реч“. Изобретението се прочуло бързо и направило революция в бизнеса и комуникациите. Когато на Александър Бел починал на 2 август 1922 г., телефонните услуги спрели за една минута в чест на великия изобретател.
През 1903 година Мери Андерсън създава "устройство за миене на прозорци", по-известно днес като чистачки за автомобили. Изобретението представлява дълга дръжка с гумена четка в края, която се управлява с помощта на лост от водача в превозното средство. По онова време автомобилите не са масово навлезли в живота на човека, затова устройството се използвало предимно за влакове. Първоначално хората са били скептични към изобретението, защото са смятали, че то ще разсейва шофьорите, но няколко години по-късно то се превръща в истински хит и днес всеки автомобил е снабден с чистачки. През 2011 г. Мери Андерсън е вписана в „Залата на славата на националните изобретатели“ на САЩ.

Без пирони определено нямаше да има човешка раса. Това ключово изобретение е на повече от 2000 години и вероятно е замислено, чак след като нашите предци са се научили да обработват различни видове метали. До началото на XIX  век пироните са правени на ръка – ковач нагрявал правоъгълен железен прът и го оформял, така че да се получи връх, казват от Вермонтския университет. Тогава се появили и първите машини за пирони. Технологиите за направа на пирони продължили да се развиват и сега производството е напълно автоматизирано.

Ако искате да научите още интересни и вдъхновяващи истории, чуйте звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!