Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборните резултати не дават ясен отговор дали е възможно да бъде съставено редовно правителство

Снимка: Ани Петрова

Резултатите от изборите не дават отговор на въпроса дали е възможно да бъде съставено редовно правителство в 48-ото Народно събрание. 
Все още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е направил официално изявление, след като коалицията ГЕРБ-СДС спечели най-много гласове и първа ще бъде натоварена да състави нов кабинет.
Тази сутрин пред БНТ Кирил Петков заяви, че ще откаже покана от ГЕРБ за коалиционни преговори, но не е ясно дали, ако първият мандат е неуспешен, "Продължаваме промяната" ще се опита да състави кабинет с втория мандат. 
"Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни. Първата политическа сила носи голяма отговорност. Отказваме да преговаряме с ГЕРБ", каза той.
Без да назовава конкретни политически сили, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви с кого партията му би водила разговори за коалиция: 
"С всички онези, които са отговорни към решаването на проблемите на хората и преодоляването на кризите в страната можем да говорим в търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство в Народното събрание и стабилно правителство".
Заелата четвърто място по резултат партия "Възраждане" няма влиза в каквото и да било коалиция, заяви пред БНР лидерът на партията Костадин Костадинов: 
"Нашите избиратели не желаят това! Всички други искат България да я няма. Те работят за това активно и успешно". 
Първото официално изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова се очаква следобед. До този момент никой от ръководството не говорил, след като партията остана пета по резултат. 
От "Демократична България" заявиха, че ще изчакат окончателните резултати, преди да коментират изборите по същество. Във Фейсбук съпредседателят на коалицията Христо Иванов заяви, че се очертава още по-фрагментиран парламент и идва ред:
"Всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната". 
Партия "Български възход", която за първи път ще бъде представена в парламента, би станала част от коалиция, заяви пред БНР нейният лидер Стефан Янев, без да посочи желани партньори: 

"Надявам се да бъдем част от коалиция, която ще дава решения, а няма да се занимава с остри думи и обиди към останалите".

От "Има такъв народ", които към момента остава под четирипроцентната бариера, до тозе момента не са правили официални изявления. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна