Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не изключвайте напълно солта от менюто!

Снимка: архив

Натрият е изключително важен елемент, който контролира кръвното налягане и е нужен за правилното функциониране на мускулите и нервите. Затова е невъзможно да живеем без някакво количество натрий, каза в предаването „Радиокафе“ Костадин Зашев - персонален треньор и консултант по хранене, по повод започващата седмица на солта.

„Проблемът е в свръх консумацията на сол, но както с всичко „дозата прави отровата“. Когато приемаме голямо количество сол, това може да доведе до потенциални нездравословни ефекти. В България приемаме между 12,5 до 14,5 грама сол на ден за мъжете и между 11,4 и 16,6 грама сол на ден за жените. Препоръчителното количество от Световната здравна организация е около 5 гр. дневно“, каза Костадин Зашев.

По думите му, около 75% от световното население консумира двойно над препоръчителните нива сол. Данните обаче, според него са консервативни за количеството натрий, което човек трябва да приема на ден и не са базирани на силни доказателства.

„Даже няма доказателства, че консумация на сол под 5 гр. е по-добра и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, от текущата консумация на сол в Западните държави“, добави Зашев.

Той допълни, че 2/3 от количеството сол, което човек приема на ден, не идва от допълнително осоляване, а от хранителните продукти, тъй като тя е консервант и се използва масово. Хората обаче, които не приемат никаква сол, може да достигнат до йоден дефицит. 44% от европейското население страда от йоден дефицит. В България това не е така, тъй като по закон солта се йодира, уточни Костадин Зашев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна