Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Неделчо Михайлов от Хага: Има шанс за правителство на малцинството с плаващи мнозинства

Снимка: личен архив

Тези избори бяха сложни, защото и обстановката е сложна – заплаха от глобална рецесия, висока инфлация, близък военен конфликт … И в тази критична ситуация, българските политици не спряха да занимават електората със себе си, вместо да търсят начини да решат проблемите му, смята младият политолог и магистър по управление на кризи Неделчо Михайлов. Той живее в град Хага, Нидерландия, където е завършил политически науки, но следи отблизо ситуацията в България. Според него този низ от кризи създава "перфектната буря" за една дълбока загуба на доверие в политиката и в изборния процес сред сънародниците ни, което ясно личи от ниската избирателна активност на парламентарните избори, най-слабата в последните 32 години.


"Но от гледна точка на външната политика, евроатлантическата насоченост на България няма да се промени. Откритите русофили ще са малко или малцинство в новия парламент. Но и в Европа има тенденция на покачване на резултатите на дясноцентристите. Вземете Италия или Швеция, например. У нас гласоподавателите на "Възраждане" са разочаровани от политическата система, това беше един вид вот на протест срещу системата, какъвто беше и вотът за ИТН на изборите миналото лято, която претърпя крах на тези избори. Въпреки това, вотът на 2 октомври недвусмислено показа, че голяма смяна на външнополитическата ориентация на държавата няма да има, защото най-сериозна подкрепа получиха партиите с евроатлантическа насоченост. А ръстът на гласоподавателите на "Възражданени напомня, че русофилията в България има сърцевина, но не чак толкова голяма, колкото се усещаше преди изборите“ – казва Неделчо Михайлов.


Пропорциите в новия парламент се запазват, няма значително разместване на партийните конфигурации, но този път инициативата е в ръцете на партия ГЕРБ, която спечели вота с над 25%, смята политологът. Ниската избирателна активност обаче недвусмислено сочи, че българският избирател се умори да гласува. Той иска най-сетне държавата да заработи след две години предсрочни избори, неуспехи и караници, смята политологът. Но сглобяването на евентуално правителство в рамките на новия парламент изглежда почти мисия невъзможна. И все пак:

"Може би идеалният вариант, най-възможният, е правителство на малцинството с плаващи мнозинства, макар и несигурно. Защото официално ще е трудно да се сключи коалиция. Видяхме на изборите, че ГЕРБ и ДПС запазват електората си, но не са абсолютно печеливши. А за една устойчива евроатлантическа коалиция трябва и "Демократична България" да влезе, както и "Продължаваме промяната", които обаче заявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ. Затова, ако има коалиция, тя ще е на плаващите мнозинства. И това като че ли ще е най-доброто решение за тези партии, които не желаят да губят електората си, ако направят по-сериозна стъпка назад и седнат на масата за преговори" – казва в заключение Неделчо Михайлов.

Снимка: архив на Неделчо Михайлов, БГНЕС


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна