Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК одобри финансиране на инфраструктурна програма за България в размер на 1,61 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Железопътна връзка между България и Северна Македония е един от проектите, включени в първата голяма инфраструктурна програма на страната ни за периода 2021-2027 г., която бе одобрена днес от Европейската комисия.

По нея ЕС ни отпуска 1.61 милиарда евро - една от най-големите суми за българските програми за сближаване през този програмен период.

Целта на инвестициите е да насърчат използването на екологичен транспорт и алтернативни горива, да подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и да допринесат за намаляване на щетите на транспорта върху околната среда.

Сред останалите предвидени инвестиции е модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир, а отделно и изграждане на магистрала Русе - Велико Търново, така че да се подобри свързаността между Рейнско-Дунавския коридор и Ориент/Източно-Средиземноморския коридор.

Програмата предвижда още строеж на инфраструктура за алтернативни горива по основните направления на националната пътна мрежа, а също и развитие и разширяване на вътрешните водни пътища и морските пристанища за обществен транспорт.

Целта е на тях да могат да се осъществяват мултимодални операции, както и да се развият терминали и пристанищни съоръжения за комбиниран транспорт.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.