Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Добромир Иванов: Трябва да се реформира качеството на образованието и гъвкавостта на учебните програми

"България ще се промени, когато има добре работещи институции"

По темата за дългосрочното развитие на страната ни политиците могат да намерят много допирни точки. Това обясни пред БНР Добромир Иванов, който е председател на BESCO – българската стартъп асоциация, която обединява над 500 компании, ориентирани към глобалния свят.

„Ние проведохме срещи с много т политическите партии. Видяхме, че има теми, които обединяват политиците. Те обаче рядко водят такива разговори. Предпочитат да говорят за червени линии. И днес има предимно разговори кой с кого не може да работи, което е притеснително и не е тази форма на държавническо поведение, което ни се иска да виждаме в политиците“

Почти всички могат да се обединят по темите, които ние предлагаме – да има висококвалифицирани кадри в България и достъп до капитал, а не само до субсидии от ЕС, обясни той. „Трябва да се развържат ръцете на бизнеса, за да може да се конкурираме на световния пазар“.

Когато си политик трябва да работиш и с хора, които не харесваш, категоричен е Добромир Иванов. „Не става въпрос за безпринципни коалиции, но не може всеки да се капсулира в своята малка група, в която има сходно мислещи хора и да смята, че няма да участва в управление докато няма 121 депутата. Това изпраща страната ни в едно безвремие“.

В България трябва да се извършат конкретни реформи., обясни Иванов в предаването „12+3“. „Нямаме добра визова политика. Много млади хора в момента напускат Русия. Бихме могли да привлечем част от тях. За това се нуждаем от конкретни реформи. Такива трябва да се направят и в сферата на образованието. Трябва да се реформира самото качество на обучението и гъвкавостта на учебните програми. Нужно е дългосрочно управление. Отлагането им прави България все по-малко конкурента. Преди години имахме лидерска позиция в областта на технологиите. Говореше се, че България може да се превърне в Силициевата долина на Балканите, а сега ни изпреварват всички съседи. Ние не сме конкурентни спрямо целите ни. Иска ми се да има малко по- отговорно поведение от страна на всички политици“.

След изборите отново няма ясен победител и заявка, че държавата отива в определена посока, констатира той. „Когато си в лидерска позиция, трябва да адресираш нещо повече от това, че си срещу някого. Опитваме се да им помогнем да говорят върху съществените неща, които трябва да се свършат“.

В Плана за възстановяване реформите са по-важни от парите, обясни още Иванов.

Аз съм оптимист за бъдещето на България, заяви той. „Оптимизмът идва от това ,че имаме все повече успешни компании, които не са обвързани с държавата. Те създават продукти и услуги, които цял свят иска да използва. Дават и около три пъти по-високи заплати от средните за страната. Това е възможност все повече българи да живеят добре“.

България ще се промени, когато има добре работещи институции, обясни Добромир Иванов. „Те ще станат такива, когато има достатъчно хора, които да оказват натиск върху тях“. Цялото интервю на Снежана Иванова с Добромир Иванов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.