Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Районен кмет във Варна: Жалбите за незаконно строителство от съседи са по 3-4 месечно

| обновено на 04.10.22 в 10:14
Снимката е илюстративна

Кога и как се премахват незаконни жилищни постройки, изградени в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Тези въпроси възникнаха след като нашият слушател Георги Теохаров, собственик на имот в с. Константиново, разказа, че неговите съседи не са изпълнили заповед на кмета на „Аспарухово“ за премахване на незаконна постройка до неговия парцел. По думите на Георги Теохаров, заради на жалбите, които е подал до Община Варна, кметство "Аспарухово" и кметство Константиново, е станал жертва на вандализъм от страна на съседите си, които нанасят щети на насажденията в двора му.

Георги Теохаров продължава да подава жалби в Община Варна срещу неизпълнението на заповедта за събаряне, последните две са от 5 и 16 септември. А от пресцентъра на Общината ни насочиха за конкретика към районния кмет Ивайло Маринов, който обясни, че процедурите вече са в правомощията на... Община Варна и вероятно на съда. Маринов, допълни че след като е констатирано неизпълнение на заповедта за събаряне на незаконната постройка, документите са изпратени от районното кметство за предприемане на действия по принудително изпълнение в Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" "(УСКОР) на Община Варна. За целта трябва да има фирма-изпълнител на събарянето, процедурите включват изпращане на писма до всички институции - Полиция, Пожарна безопасност, Енергото, ВиК, за да бъдат спрени комуникациите. В този конкретен случай трябва да се прецени дали ако колоната подлежаща на премахване бъде отстранена, няма да наруши конструкцията на цялата къща и има риск тя да се срути. В нашия район такива жалби постъпват по 3-4 броя месечно, те са основно от селата и вилните зони, където хората притежават къщи, допълни Ивайло Маринов.
Районният кмет на "Аспарухово" припомни, че ако ще се правят леки ремонти това става с уведомителен режим за съседите, но ако е предвидeно да се променя конструкцията на къща или постройка първо трябва да се издаде разрешение за строеж за това от общинската администрация, без него тя става незаконна
Още по темата слушайте в звуковия файл:

По публикацията работи: Мариела Димитрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.