Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Украйна в НАТО след мирно уреждане на конфликта между Киев и Москва

Снимка: Пресслужба на президентството

Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

Това се казва в разпространена позиция от прессекретариата на държавния глава в отговор на изпратени въпроси.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави, се казва в позицията.

По-рано държавните ръководители на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, подписаха съвместно изявление, в което потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Ние, държавните глави на страни от Централна и Източна Европа, страни, чиито лидери посетиха Киев по време на войната и видяха със собствените си очи последиците от руската агресия, не можем да останем безмълвни пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация, поради което издаваме следната декларация: потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна", се казва в съвместното изявление, цитирано от БТА.

Декларацията е подписана от президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Чешката република Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда, президента на Словакия Зузана Чапутова.

Президентът Румен Радев днес е провел видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщават още от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът е проведен в рамките на подготовката на срещата на европейските лидери в Прага, където на 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", а на 7 октомври – неформално заседание на Европейския съвет.

Президентът Радев е приветствал инициативата на френския си колега Макрон за създаването на Европейска политическа общност. По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.

И още: Радев е запознал Мишел с постигнатото споразумение между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа чрез националните газопреносни мрежи, без да се изчаква изграждането на нова инфраструктура. Това, по думите на президента, показва и способността за постигането на реални решения, които да гарантират конкурентоспособността и индустриалния капацитет на Европа.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени