Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп" за "преливането" на гласове и демографията на вота

Снимка: Ани Петрова

Според изследване на "Галъп интернешънъл болкан" на демографските профили на вота на 2 октомври по-малко млади хора са отишли до урните, една четвърт са решили за кого ще гласуват в последния момент, а гласувалите с "не подкрепям никого" са тройно повече в сравнение с последните избори.

Според изследването на "Галъп" новите в парламента - "Български възход", вземат 1/3 от гласовете на "Продължаваме промяната" и още 10 000 гласа от БСП.

Други 40 000 гласа от "Продължаваме промяната" отиват към "Възраждане", които удвояват резултата си в сравнение с предходния парламентарен вот. Има и 30 000 преминали към ГЕРБ. Така "Продължаваме промяната" остана втора политическа сила.

Как социолозите разчитат тази "миграция" на гласове?

Първан Симеонов: "Ще се изненадат всички, които смятат, че профилът на "Възраждане" е просто радикален. Не е такъв. Той е протестен и затова е шарен. В никакъв случай или поне не изцяло маргинализирани хора. Градски вот е това, не е възрастен, не е необразован. Няма някаква изкристализирала физиономия, не са само русофили. Само русофили са БСП. БСП ще трябва да се отваря към нови публики, а в момента това не се случва".

Демографията на вота показва, че младите хора не са излезли да гласуват в дела от преди година и половина, като това е повлияло до голяма степен гласовете за "Продължаваме промяната":

"От 4 април насам, през лятото, през ноември дори, когато имаше солиден млад вот, до ден-днешен, в тези последни четири вълни на избори, постепенно спада делът на участващите млади хора и това се отрази според мен, съществено на факта, че "Продължаваме промяната" останаха на второ място с над 5% пункта разлика. А знаем, че "Продължаваме промяната" е формация, която кампанираше главно сред потенциален млад вот в столицата и големите градове", каза Първан Симеонов.

"Продължаваме промяната" са първи в София с 26% срещу 22 за ГЕРБ. Двете партии си разпределят "на кантар" и гласовете на висшистите - по около 24 на сто.

Сега политическите сили в парламента трябва да намерят компромисната формула за съставяне на кабинет, защото в противен случай избирателят ще ги накаже, смята Първан Симеонов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени