Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конференцията на ООН за търговия и развитие: Риск от рецесия заради паричната политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има риск от глобална рецесия, предизвикана от паричната политика, която би имала особено сериозни последици за развиващите се страни. За това предупреди Конференцията на ООН за търговия и развитие, която публикуваха годишния си доклад.

"Прекомерното затягане на монетарната политика може да доведе до период на стагнация и икономическа нестабилност", се казва в документа.

"Всяко доверие в това, че централните банки ще успеят да свалят цените, като разчитат на по-високи лихвени проценти, без да генерират рецесия, е неблагоразумна игра", се казва в доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие.

В документа се посочва още, че по-високите лихвени проценти, включително повишенията от страна на Федералния резерв на САЩ, ще имат по-тежко въздействие върху развиващите се икономики, които вече имат високи нива на частен и публичен дълг.

"Възможността за широко разпространена дългова криза в развиващите се страни е много реална", предупреждават от органа на ООН, откъдето коригират прогнозата за световен растеж за тази година от март месец - от 2,6 на 2,5%. А очакванията за растеж за догодина са още по-ниски - 2,2%

Прогнозата идва, след като миналия месец Международният валутен фонд също предупреди, че някои страни може да изпаднат в рецесия през следващата година и също коригира прогнозата си за растеж надолу.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.