Eмисия новини
от 08.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев връчи отличията в президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" за 2022 г.

| обновено на 04.10.22 в 18:38
Борис Банков, носител на Награда "Джон Атанасов"
Снимка: Добромир Видев

Президентът Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" за 2022 година.

Д-р Борис Банков от Варненския икономически университет е носителят на отличието тази година. Той го получи за софтуер, помогнал за цифровата трансформация в академичните институции.

Млади български учени, изследователи и ученици получават признанието в пет категории за успехи в олимпиади по информатика и изследвания в световен мащаб. Награда "Джон Атанасов" се връчва за 20-а поредна година. 

"Трябва да отбележим, че през годините участниците в инициативата днес заемат редица важни позиции. Много от тях днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети. И задават посоката за развитие на световната наука. И нещо повече мога да добавя - много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие за в бъдеще. Само ще напомня, че наскоро един такъв лауреат се завърна в България като идеолог и активен двигател на създаването на Института за изкуствен интелект, високи технологии и компютърни науки към СУ, който е първият по рода си в Източна Европа, който привлича вече сериозни инвестиции в областта на високите технологии и открива нови хоризонти за бъдещето на страната", заяви президентът Радев.

 Носителят на голямата награда д-р Борис Банков призова младите хора да избират България за развитие, а за разработката си обясни: "Това е приложение, което е ориентирано към преподаватели, служители и докторанти на нашия университет - Икономическия университет във Варна. И се надгражда постоянно. Тази година започнахме да отчитаме всъщност планова натовареност чрез публикации, това е един вид и формиране на работната заплата през публикации, които са видими в световноизвестни научни бази, които за нас носят много голям престиж".

Специален плакет на президента "Св.св. Кирил и Методий" Румен Радев връчи на инж. Сергей Михалев, конструирал дрон, който работи под земята. А преподавателите Емил Келеведжиев и Елица Цонева бяха отличени в категорията "Вдъхновител и създател на таланти". 

Снимка: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.