Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-новото представление на Куклен театър Шумен – "Фонтанът на желанията"

Снимка: @theatershumen

Кукленото представлението "Фонтанът на желанията", продукция на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен задава няколко важни въпроса, сред които – Нужно ли е да имаме златна паричка, за да сбъднем мечтите си, или е достатъчно силно да вярваме? 

Това е историята на Тим. Сираче, което няма дом и родители. Денем работи на площада, а нощем хвърля паричка във Фонтана на желанията, който оживява и му разказва различни приказки. Докато помага на героите и участва в историите им, виждаме как Тим се променя. Това е една вълнуваща история за изборите, които правим, и порастването, споделя авторът и режисьорът на представлението Тезджан Ферад-Джани:

"Процесът на създаване на този спектакъл беше много интересен, защото първо обикновено се избира историята и след това се избират куклите. Тук тръгнахме отзад напред, първо избрахме куклите, с които ще се играе представлението, за това ми беше голямо предизвикателство. 

Имах идеята за магичен фонтан и исках да имам образ на този фонтан. Трябваше да напише приказките, които казва фонтанът. И така по куклите, започнах да пиша текста и после избрахме актьорите. Беше предизвикателство дали това, което е в моята глава, ще достигне до актьорите първо, а после и до зрителите. 

Иска ми се децата да видят един реален свят и да се посветят в идеята за това, че има деца, които нямат това, което те имат, и така да оценяват това, което имат, и да не се оплакват разглезено и да искат все повече и повече. Финалът е оптимистичен."


В центъра на сюжета на "Фонтанът на желанията" е Сираче, което няма дом и родители. Денем работи на площада, а нощем хвърля паричка във Фонтана на желанията, който оживява и му разказва различни приказки. Пред героя на Тим има много въпроси. В тази история се задават въпроси за изборите, които правим и порастването. 

Ще намери ли Тим отговори на въпросите си, и ще сбъдне ли мечтите си? Ще разберат зрителите на втората дата на "Фонтанът на желанията" – 23-ти октомври от 11 часа в ДКТ "Васил Друмев" - Шумен.

Снимки: ФС на ДКТ "Васил Друмев" - Шумен
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.