Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инвазивната кардиология на УМБАЛ Бургас заработи, вече поема и спешните случаи

В отделението има нови специалисти и обезпечи денонощен график за инвазивна помощ на пациенти с инфаркти и други сърдечно-съдови инциденти. Информацията е важна както за екипите на Спешна помощ, които трябва да реагират бързо в случай на инфаркт, така и за пациенти със сърдечно-съдови проблеми, техните семейства и техните лични лекари.

Поставени са и първите стентове на сърце в историята на УМБАЛ Бургас, вече регулярно се извършват и коронарографии – също дейност, непозната до момента в държавната болница.

„Първите хора, които са получили помощ в ангиографската зала на болницата, са спешни и планови пациенти, при които се е наложила инвазивна диагностика и стентиране, за да се осигури добра проходимост на съдовете на сърцето“,  разказа началникът на Отделението по кардиология д-р Светослав Гогов. Под негово ръководство в ангиографската зала работят също д-р Ивица Кръстевски, специалист по инвазивна кардиология,  д-р Денислав Бисеров – специалист-кардиолог и  д-р Гергана Кърцелянска, специализант по кардиология.
В момента екипът наброява 7 специалисти по кардиология и трима специализанти, като предстои разкриване и на още бройки за млади лекари.


Под ръководството на д-р Иванета Йончева, водещ специалист в сферата на кардиостимулацията, отскоро част от екипа на УМБАЛ Бургас, вече работи и кабинет за пациенти с пейсмейкъри, дефибрилатори и ресинсхронизиращи устройства, в който те могат да бъдат проследявани и настройвани. Разкрит е също и Консултативен кардиологичен кабинет, в който пациентите ще получат лесен и бърз достъп до специалистите-кардиолози на УМБАЛ Бургас.


По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.