Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия Арт Център - Плевен откриват изложбата „Ахимса: ненасилието“

Снимка: https://plevenzapleven.bg/

В галерия Арт Център - Плевен откриват изложбата „Ахимса: ненасилието“. Повод е Международният ден на ненасилието.

Организатори на изложбата са Индологическа фондация „Изток – Запад“ и община Плевен, със съдействието на посолството на Република Индия у нас. 

Идеята за изложбата „Ахимса: ненасилието“ принадлежи на скулптора проф. Емил Попов, художника проф. Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова. Сред участниците са известният плевенски скулптор проф. Кирил Мескин, както и творци от Северна Македония, Турция и Индия.

"Думата "ахимса" идва от древната санскритска духовна образователна традиция и представлява интровертен принцип на ненасилието. Днес, когато бруталността на войната бушува с пълна сила само на крачка от страната ни, когато насилствено се разделят семейства, когато хиляди са принудени да напускат дом, родна земя, в 21 век, художественият проект „Ахимса: ненасилието“ идва, за да припомни със средства на изкуството мъдростта, примера на великите древни, личностите, които са вдъхновявали с делата си и завещали на народите своята моралност, толерантност, честност, за да бъдем добри", обяснява Светла Тончева, галерист в Арт Център – Плевен.

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна